Що таке гірбокс, із чим його їдять і яких сортів буває?

Гірбокс у зборі – це загальна назва цілого комплексного механізму, по суті є повітряним компресором, який шляхом накопичення повітря та його спрямованого виду надає руху пластиковій кульці.

Термін гірбокс відноситься виключно до AEG, електро-пневматичних приводів, оскільки тільки в електричних репліках весь механізм знаходиться всередині стінок гірбокса (за винятком деяких запчастин, що кріпляться на нього зовні). Перший гірбокс у традиційному для страйкболу розумінні був випущений у далекому 1992 році компанією Tokyo Marui. Він отримав відповідне позначення Gearbox V1 та був встановлений у репліці штурмової гвинтівки FAMAS F1.


Враховуючи особливості конструкції різних зразків вогнепальної зброї, виробники страйкбольних реплік дійшли рішення зберегти загальну концепцію гірбокса, але зі змінами під корпус відповідного приводу. Таким чином, станом на сьогоднішній день існує велика різноманітність версій гірбоксу і ми спробуємо зібрати їхній повний перелік із зазначенням на який тип реплік вони розраховані.


Версія 1

Як і було сказано вище, цей гірбокс був першим і призначався для репліки FAMASа. За фактом, гірбокс першої версії досі використовується лише у репліках FAMAS, оскільки був спеціально розроблений для нього. Через це і не набув поширення, однак і випускається тими ж ТМ, навіть за ліцензією Cybergun у Європі.


Версія 2

По праву вважається найбільш поширеною версією гірбоксів, оскільки завдяки класичному компонування побудови штурмових гвинтівок сумісний із широким спектром реплік. У деяких випадках із змінами органів управління, але в цілому той же гірбокс із взаємозамінними деталями. Сумісний із усіма приводами на базі платформи AR-15, SCAR-L (тільки Легкий під калібр 5,56), MP5, ACR Masada, G3 та FN FAL.


Версія 2,5

Є похідною від гірбокса 2 версії і призначена для приводів такої самої компоновки, але конструктивно відмінна саме в довжині циліндро-поршневої групи. Прикладами є SR-25 I SCAR-H, яким через довжину корпусу недостатньо гірбокса 2 версії, і тому для них були розроблені похідні гірбокси, які відрізняються подовженою формою і більш довгими пружинами, нозлами, циліндрами. В цілому ж, більшість запчастин сумісна з гірбоксами 2 версії, у тому числі і двигуни.


Версія 3

Ще один поширений тип гірбоксів, переважно завдяки популярності АК-платформи на території колишнього СРСР. Сумісний з більшістю реплік радянських та похідних від них моделей – всі варіації АК (у тому числі АКС-74У), РПК, СВД, АС «ВАЛ» (а також «Гвинторіз», «Тиша» та подібні під 9х39). Відрізняється даний тип гірбокса формою, куди більш низькопрофільною щодо 2 версії, конструкцією хоп-апа, а також довжиною валика мотора (валик мотора 3 версії короткий, 2 версії довгий), довжиною нозла, селекторної пластиною. Використовуються у приводах серії G36, SIG, а також MP5 Kurz.

Завдяки конструкції гірбокса і хоп-апу всі АК-подібні в базі мають більш довгий внутрішній стволик, завдяки чому базові АК можуть давати фору базовим М4 і подібним. Слід також відзначити, що гіри третьої використовуються в «ходових» булл-пап приводах таких як AUG та TAVOR. Єдиною відмінністю є механізм спускового гачка спеціально розроблений для булл-папів.

Версія 4

Рідкісний звір, як і гірбокс версії 1. Розроблений спеціально для репліки снайперської гвинтівки PSG-1, по суті похідної від G3, більше ніде не використовується.

Версія 5

Використовувався виключно у приводах UZI від Tokyo Marui.

Версія 6

Розроблявся спеціально для FN P90, але був використаний і в репліках пістолета-кулемета Томпсон з доробками.


Версія 7

Ця версія гірбоксів використовується лише у приводах М14.


Версія 8

По суті, той же гірбокс 2 версії, проте із змінами під конструкцію репліки японської Type 89, для якої передбачено саме механічне відсічення черги, а не запрограмовані електронним ключем режими стрільби. Має змінену форму, власну конструкцію селекторної пластини, унікальні селекторні шестірні з особливим розташуванням. Незамінні з гірбоксами 2 версії.

Версія 9

Нове покоління гірбоксі від Tokyo Marui, призначені для приводів з технологією EBB – Electro Blow Back. Встановлюються в приводи серій Recoil від ТМ, для яких характерна постановка на затримку затвора при відстрілі всіх куль з магазину, необхідність перезарядки та інші реалістичні наближення до вогнепального прототипу. Через дорожнечу запчастин і самих приводів не набув особливого поширення.

Окремі версії

Свої гірбокси отримали кулемети та електропістолети. Щодо перших, то тут поділу як такого немає. Класичний кулеметний гірбокс по-народному «цегла» сумісний з М249 та ПКМ та похідними кулеметами. Винятком є ​​М60, який має свій унікальний гірбокс. Також існують так звані пістолетні гірбокси. Набули свого поширення через дешевизну пістолетів АЕР від компанії CYMA.

Висновки

Різноманітність та унікальність конструкції страйкбольних реплік відповідно породжує різноманітність запчастин. Саме тому потрібно підійти до вибору репліки відповідально, адже в реаліях українського страйкболу буде не так просто знайти запчастини на приводи з унікальними гірбоксами. Тому, якщо ви не завзятий колекціонер, а гравець, що цінує практичність і доступність, все ж таки рекомендуємо звернути увагу на репліки з гірбоксами 2 і 3 версій. Таким чином, ви зможете спростити технічне обслуговування і без проблем знайти необхідні для тюнінгу запчастини.